Materialtyper

SMC
Sheet Molding Compound(SMC) är en glasfiberstärkt polyestermaterial som används i första hand i formpressning. SMC är ett gjutmaterial och eftersom materialet erbjuder mångsidiga designmöjligheter, hög ytkvalitet och kan bearbetas så är det ett bra val att använda där det krävs hög mekanisk hållfasthet och styvhet. Dess långa livslängd är fantastiskt då plasten behåller sin styrka även i utomhusbruk.

  • Exempel på vad som kan tillverkas av oss med SMC: 

- Reaktorkåpa
- Oljehus till nedsänkningsbara pumpar
- Kabelgenomförningsboxar
- Luftavfuktning

GMT
Glassfiber Mat reinforced Thermoplastics(GMT) är ett material som består av glasfibermattor. Det halvfärdiga materialet utvecklades främst som en ersättning för metaller (så som stål, aluminium etc) hos bland annat köpare inom fordonsindustrin för att ge ett resultat av lättviktiga kompositmaterial med utmärkt slagseghet och krasch beteende.  

Materialets låga densitet, utmärkta hårdhet och styvhet vid låg temperatur m.m. har etablerat GMT som ett framgångsrikt alternativ till material så som; plywood och andra industriella material.

  • Exempel på vad som kan tillverkas av oss med GMT:
​- kabelklämmor
- Duoflance

BMC
Bulk Molding Compound(BMC) är ett glasfiberförstärkt härdpolyestermaterial som används främst vid formsprutning och formpressning. Materialet är mycket styvt och slagtåligt som behåller dess fysiska och estetiska egenskaper som dessutom har en utmärkt formbarhet.

Tillverkade komponenter som är gjorda av materialet är slagtålig, hög drag- och böj resistenta. Samtidigt har de den bästa isoleringsförmågan, hög hållfasthet och formstabila etc. ​ BMC kan bland annat användas i huset, vid vägtransporter och inom bygg- och elektronikindustrin; antingen som material för strålkastare för fordonskonstruktion eller som ett material för tillverkning av strykjärn och kopplingslådor. Produkter som är tillverkade med BMC är flamhämmade, formstabila, målningsbara etc.

  • Exempel på vad som kan tillverkas av oss med BMC: 

- Bottendelar för kontaktorer
- Reflektorer

Fenolplast
Fenolplast är en mörk härdplast som framställs genom härdning av fenolharts och har en hög hållfasthet. Härdningen av fenolplast görs för det mesta i temperaturen mellan 160-190 °C. Materialet används idag i applikationer där materialets goda elektriska och termiska egenskaper används, t.ex. i säkringsboxar i bilar, kastrullhandtag och svetshandtag.

Melamin
Melamin är ett förbättrad material med dimensionsstabilitet och elektriska egenskaper jämfört med MP 181. Den har en utmärkt ythårdhet, god mekanisk hållfasthet och är värmebeständig.

  • Exempel på vad vi kan tillverka med Melamin:

- Gjutna delar i elteknik

Epoxi
Epoxy har en god mekanisk hållfasthet med mycket goda elektriska isoleringsegenskaper och dimensionsstabilitet. Den har en utmärkt sprickbildningsmotstånd när det gäller ex. värmetålighet. 

  • Exempel på vad som kan tillverkas av oss med Epoxi: 
​- Inkapsling av känsliga elektriska komponenter

Kolfiber SMC
Kolfiber SMC är baserade på vinylester eller epoxihartser. Den ger materialet exceptionellt höga mekaniska egenskaper i form av stelhet och motstånd.

  • Exempel på vad vi kan tillverka med Kolfiber SMC:
- Mekaniskt starka lågviktsdetaljer till bilar.